• از شما به عنوان معلم اخلاق کابینه نامبرده میشود آیا به نظرتان سازمانها و دستگاههای ذیربط در بحث انتخابات مثل صداوسیما و وزارت کشور تاکنون اخلاق انتخاباتی را رعایت کردهاند؟
بله، آنها قانونا به وظیفه خود عمل کردهاند و تا جایی که توانستهاند بیطرفی خود را در بحث انتخابات رعایت کردهاند البته اقدامات وزارت کشور پس از پایان انتخابات روشنتر خواهد بود اما صداوسیما در این مدت نشان داده که بیطرف بوده است.
اما اصلاحطلبان و حتی محسنرضایی از عملکرد صداوسیما در انتخابات اعلام نارضایتی کردهاند.
نارضایتی آنها مربوط به پیش از آغاز زمان تبلیغات بود که توقع داشتند اخبارشان در کنار اخبار شخص رئیسجمهور پوشش داده شود که امر شایسته و درستی هم نبود اما با آغاز زمان تبلیغات گلایه آنها نیز کمتر شده چرا که همیشه گلایه وجود دارد.
توقع ما پیروزی احمدینژاد در مرحله اول است و انشاءالله هم در مرحله اول خواهد برد.
• به نظرتان نتیجه انتخابات در یک مرحله مشخص میشود؟
توقع ما پیروزی احمدینژاد در مرحله اول است و انشاءالله هم در مرحله اول خواهد برد.
به نظرتان شخص احمدینژاد چنددرصد از آرا را به خود اختصاص میدهد؟
اینها همه گمانهزنی است و باید حدس زده شود بنابراین، دقیقا نمیتوانم بگویم که به چه میزانی خواهد بود ولی آرای وی حتما خوب خواهد بود.
• حدودا آرای وی را چقدر میدانید؟ آیا فکر میکنید به 50 درصد آرای انتخاباتی خواهد رسید؟
بله فکر میکنم بالای 50 درصد خواهد بود چرا که احمدینژاد پایگاه خوبی بین مردم به ویژه اقشار مناطق محروم دارد.
• شرایط مهدیکروبی و میرحسینموسوی را به عنوان کاندیداهای جریان اصلاحات، برای رقابت با محمود احمدینژاد چگونه ارزیابی میکنید؟
در انتخابات باید رقابت وجود داشته باشد تا تنور انتخابات گرم باشد، البته باید کاندیداها و هوادارانشان در نظر داشته باشند که هیچگاه همدیگر را تخریب نکنند باید همه محترم باشند چرا که هر کسی را شورای نگهبان تایید و قبول کرده است باید مورد احترام مردم و دیگران کاندیداها باشد. به هر روی حضور موسوی و کروبی نیز باعث افزایش مشارکت مردم خواهد
شد.
• شانس کاندیداهای اصلاحطلب (کروبی و میرحسین موسوی) را برای کسب آرای مردم چگونه ارزیابی میکنید؟
بستگی به نظر مردم دارد، مردم ما همیشه نگاه میکنند و منتظرند تا حرفها و برنامههای کاندیداهای انتخاباتی را بشنوند و بعد اعلام موضع میکنند به همین دلیل هنوز نمیتوان گفت که نظر و رای قطعی آنها در انتخابات بیشتر به سمت کدام یک از کاندیداهاست.
• گفته میشود که محسن رضایی با هدف شکستن آرای انتخابات احمدینژاد به نفع جریان اصلاحات اعلام کاندیداتوری کرده است. نظرتان در اینباره چیست؟
فکر نمیکنم اینطور باشد به عقیده من هر چهار کاندیدا مورد احترام هستند، اما باید دید چه میشود. البته آقا محسن دو، سه باری این کارها را کردهاند.
• ارزیابیتان از کاندیداتوری محسن رضایی بهرغم اینکه در انتخابات گذشته اعلام انصراف کرده است چیست؟
بالاخره حضور محسنرضایی هم، صحنه انتخابات را گرم میکند و باعث پرشورتر شدن رقابت و افزایش مشارکت مردم میشود. به هر حال آقا محسن هم تا اندازهای رای دارد که باعث افزایش مشارکت مردم شود.
تا اندازهای این حضورها خوب است و اگر کاندیداها همدیگر را بیخود خراب نکنند این افزایش کاندیداها گاهی میارزد اما متاسفانه گاهی علیه کاندیداها صحبتهای نابجا و ناصحیحی مطرح میشود مثل اینکه گفته میشد «دولت لب پرتگاه است و...» که من اصلا اینها را نمیپسندم، اینها حرفهای خوبی نیست، اگر ما دقت کنیم و ببینیم، میبینیم که برخی صحبتهایی که به عنوان نقد دولت نهم مطرح میشد صحیح و درست نبوده و نیست مثلا اینکه میگفتند دولت لب پرتگاه است هیچگاه صحت نداشته و ندارد، چراکه خود مقام معظم رهبری هم در صحبتهایشان هیچوقت به این صورت احساس خطر نکردهاند که بخواهند هشدار دهند بنابراین، این کاری که برخی آقایان و مطبوعات میکنند را من نمیپسندم، لذا من تعجب میکنم که گاهی اوقات از این بحثها پیش میآید و متاسفانه در فضای انتخابات که چشم دشمنان انقلاب و نظام به عملکرد مسوولان و نتیجه انتخابات دوخته شده است مطرح شدن این مسائل قوت بیشتری میگیرد.
• به نظرتان از بین سه کاندیدا (رضایی، کروبی، موسوی) چه کسی رقیب جدی احمدینژاد محسوب میشود؟
هر سه نفر رقیب جدی احمدینژاد هستند.
• یعنی موقعیت رایآوری هر سه کاندیدای مذکور برابر است؟
بالاخره هر کدام میتوانند آرایی را از سبد احمدینژاد کم یا زیاد کنند، به همین دلیل هم نمیتوان گفتن کدام جدیتر از دیگری است.
هر یک از کاندیداها دارای هوادارانی بودهاند که به واسطه پشتیبانی آنها وارد میدان انتخابات شدهاند، بنابراین در پایان انتخابات و شمارش آرای مردم است که کاندیداهایی که بیشتر مورد استقبال مردم قرار گرفتهاند مشخص میشوند.
• چطور است که شما پیشبینی آرای دیگر کاندیدها را به نتیجه انتخابات موکول میکنید اما قاطعانه از آرای بیش از 50درصدی احمدینژاد سخن میگویید؟
متاسفانه شاید درست نباشد اما به واسطه پایگاه و جایگاه احمدینژاد در بین مردم این موضوع را حدس میزنم چرا که احمدینژاد چهار سال رئیسجمهور بوده است و جایگاه خوبی هم در میان مردم دارد. این را میشود از استقبالهای مردمی که از رئیسجمهوری و هیات دولت در سفرهای استانی میشود استنباط کرد.
• اما مردم در سفرهای استانی سه کاندیدای دیگر هم، استقبال خوبی از حضور کاندیداها در شهر و روستاهایشان داشتهاند؟
من احساس میکنم مجلس، مجلس عوام است نه مجلس متخصصین، توقعی که ما داریم توقع تخصصی است که این با هم جور نیست، این را فکر میکنم باید قویتر رویش بحث و بررسی کرد.
بله استقبال از همه کاندیداها خوب بوده اما از احمدینژاد بهتر بوده است، چراکه در انتخابات گذشته نیز مردم نشان دادهاند برای دور دوم انتخابات نیز به رئیسجمهوری کشور رای میدهند و اعتماد میکنند.
• عملکرد چهارساله احمدینژاد به پایان رسیده است طی این چهار سال نقدهای زیادی به دولت نهم وارد شده است که در دولتهای گذشته بیسابقه بوده، آیا با وجود این نقدها فکر میکنید مردم باز هم به احمدینژاد رای مجدد میدهند؟
گاهی افرد بیادبانه مسائل را تخریب میکنند که اصلا صحیح نیست و من فکر میکنم اصلا نباید وارد مسائل تخریبی شویم.
• آیا همه نقدهایی که به دولت نهم وارد شده را تخریب میدانید؟
همه را نه، بنده اجازه نقد کردن را به همه میدهم به نظرمن هم کار صحیحی است اما اینکه بگذارند طرف مقابل هم جواب بدهد و نباید بوق را فقط در یک طرفش دمید.
• به نظرتان نقدهای مطرح شده به دولت نهم یک طرفه بوده. اما احمدینژاد تاکنون به همه آنها پاسخ داده است؟
صحبتهای مطرح شده در بیشتر موارد نقد نبوده بلکه تخریب بوده است که من این موارد را اصلا دوست نمیدارم.
• اگر بخواهید به کارنامه دولت نهم نمره دهید، چه نمرهای برای وی قائل میشوید!
من به شخص آقای احمدینژاد نمره خیلی خوبی میدهم.
• نمره خوب چه نمرهای است؟
خیلی میدود، احمدینژاد معصوم نیست ممکن است اشتباه بکند اما خیلی میدود من این طور برای زندگی خودم و خانهام نمیدوم.
• به همین دویدن احمدینژاد چه نمرهای از یک تا 20 میدهید؟
واقعا به احمدینژاد 20 میدهم خیلی میدود، خودش میدود دستش درد نکند هیات دولت و وزرا را هم میدواند.
• یک سال از تشکیل مجلس هشتم سپری میشود عملکرد یکساله این مجلس را چگونه ارزیابی میکنید؟
عملکرد نمایندگان مجلس به عملکرد در کمیسیونهای تخصصی برمیگردد که باز هم در نتیجه فعالیت کمیتههای تخصصی کمیسیونها قابل بررسی است بنابراین اگر کمیتهها فعال نباشند اگر نمایندگان در کمیتهها ضعیف باشند کمیسیونها ضعیف میشوند و در نتیجه طرحها و لوایح ارجاعی به مجلس نیز ضعیف میشوند بنابراین مجلس با قوت برخورد میکند. حالا اینکه ضعف نمایندگان به کجا مرتبط میشود که نمایندگان اینجور شدند، این اشکال دیگری است که فکر میکنم به اصل انتخابات برمیگردد مثلا فرض کنیم آقای ایکس در محله و شهر و استانش فردی قابل احترام، انقلابی و متدین است و جایگاه خوبی دارد رای میآورد و به تخصص و دید کارشناسانه ربطی ندارد، در حالی که هر یک از کمیسیونهای مجلس بحث تخصصی و علمی است و یک مشت آدم کارشناس و متخصص میخواهد مثلا در کمیسیون فرهنگی باید یک عده فرهنگدان باشند یا در کمیسیون قضایی باید نمایندگان بر امور قضاوت و قضا تسلط داشته باشند و ... اما وقتی که این طوری نیست و ما به آدمهایی که خوب هستند و شورای نگهبان فقط رد صلاحیتشان نکرده است رای میدهیم که دید تخصصی خیلی در آن دخالت ندارد.
• پس میتوان گفت که به نظر شما مجلس هنوز در جایگاه کارشناسانهاش آن طور که باید و شاید قرار نگرفته است؟
من احساس میکنم مجلس، مجلس عوام است نه مجلس متخصصین، توقعی که ما داریم توقع تخصصی است که این با هم جور نیست، این را فکر میکنم باید قویتر رویش بحث و بررسی کرد.
• نظرتان در مورد جایگاه هیاترئیسه و عملکرد این جایگاه چگونه است؟
توقع بنده از هیاترئیسه باز هم بیش از اینهاست که خیلی قویتر و قدیمیتر باشد... حالا تجربه اول ماست و من تازه دارم میبینم و بیشتر به همینها میگذرد که چه کارهایی صورت بگیرد بهتر است، امیدوارم در آینده بهتر باشد.
• عملکرد هیاترئیسه را چگونه ارزیابی میکنید؟
حرفهای من همان بود که گفتم، ضمن صحبت گفتم.
• نقدتان به عملکرد یکساله نمایندگان و مجلس هشتم چیست؟
متاسفانه در مجلس افراد فکر میکنند بحثها همه سیاسی است و سیاسی با آنها برخورد میکنند، مجلس باید قوی باشد که بتواند مسائل را به خوبی رسیدگی کند اگر ضعیف باشد فایدهای ندارد
منبع:اعتماد ملی
تهیه برای تبیان:سید ابراهیمی